گفتنی های چند با گرداننده گان گرانمایه فاروم مشعل و نویسندگان ارزشمند فاروم مشعل
رفقای عزیز! باعرض سلام وارادت به شما ، صادقانه میگوئیم که منظور من از آنچه مینویسم آن نیست که نظر رفقا را به جانب شخص خود جلب نمائیم. لذا نمیخواهم در قبال پیش آمدها و برخورد های متفاوت ، بدون کدام قضاوت دانسته شده و در مقام ناصح قرار بگیرم. ونه میخواهم در فکرخود وخواننده گان که بیشتر رفقای عزیز ما اند به عنوان شخص برتر تجسم کنم. در واقع تا چندی پیش در بسی موارد فکر میکردم که نکند آنچه بیان میکنم قضاوت مرا مطرح کرده نتواند، تا اینکه عکس العمل یک تن از مستعار نویسان (محمود اوستا) مرا مطمین ساخت که چنین نیست. بخصوص که «محمود اوستا» در ارزیابی نامه خود نسبت به من تحریر داشته سخنان صاف وشفاف ام در اتاق پالتاکی «کنگره» بر خلاف مقالات طویل وحدتخواهانه انترنتی من بوده است. این مسئله تیر شده را به نسبت مرتبط بودن باهدف این یادداشت باز نویسی کردم .
لذا میخواهم بگویم اگر ندانیم شعار ما در قبال اهداف ما از محتوای خواست های ما سر چشمه میگیرد، تنها با شعار مشربی نمیتوانیم به خواست های خود برسیم. از همین جهت آنچه را دریادداشت های خود مطرح میکنیم باید به اهداف مشخص قابل توجیه باشند. در اوضاع واحوال دامنگیر خود ما، آنچه بیشتر در فکر وذهن ما تمرکز دارد وحدت نیرو های هم اندیش که بر بستر حزب بزرگ دیروز ما (ح د خ ا حزب وطن) بنا یافته اند. درامر وحدت کامل نیرو های هم اندیش همانگونه که به ایجاد پیش زمینه ها نیاز داریم، همانگونه به دفع کردن موانع نیز نیاز داریم . بدین معنی که از یک طرف باید وجوهات مشترک را تقویت نمود واز جانب دیگر موانع را با قاطعیت محار باید کرد. همینجاست که شعار وحدت از محتوا تهی نمیتواند باشد . اما اگر ما برای ایجاد پیش زمینه اراده نداشته باشیم وتنها به شعار تکیه داشته باشیم . به این معنی است که در جادهء بی انتها بی هیچ هدفی روان استیم . وحدت خواهی سازمانهای جداگانه هم اندیش در حالی یک خواست ضرورتمندانه است که وجوهات مشترک دیدگاه ها هم در برنامه های سیاسی و هم در راهکار های عملی بخوبی خوانده شوند.
زمانیکه از پراگنده گی نیرو های حزب بزرگ دیروز ما، حرف زدیم ضرورت انسجام این نیرو های پراگنده مطرح بود. این نیرو ها در امکانات متفاوت انسجام پیدا نمودند. در پروسه بعدی ضرورت وحدت این نیرو ها پیش آمد. لذاتشخیص وجوهات مشترک نیرو ها پیش آمد. با این دریافت تعین گزینه های سیاسی مطرح گردید. محور های وحدتخواهی فشرده گردید. دوسازمان بوجود آمده ازحزب بزرگ دیروز اولین هسته وحدت را تاسیس نمودند که اکنون به عنوان حزب واحد تا تصویب گنگره در این پروسه مطرح است.
برای اینکه این محور به عنوان موسس وحدت این پروسه را به اکمال برساند ، میبایدهم برای ایجاد وتقویت هر چه بیشتر پیش زمینه ها جهت وحدت تمام نیرو های هم اندیش وهم برای محار نمودن موانع وحدت با جدیت بیشتر فعالیت وموضعگیری نمود. به اساس این درک اکنون فکر خود را به حضور رفقای ارزمندء که این یادداشت رابه ایشان عنوان داده ام عرض میکنم
زمانیکه از گشایش فاروم مشعل آگاه شدم به جانب صفحات آن با چشم دل راه افتادم . با خوانش یادهانی پشتی صفحه انترنتی، که نوید بسیار دلگرم کننده داشت، جمله زیبا ومنطقیء اولین عنوان را در حالیکه اشتیاق ورود وبازدید را تحریک کرد (گشایش دریچه گفتمان به آزاد اندیشان خردمند و آگاه مبارک باد) به خود مبارکباد گفتم .در حالیکه از مدتها آرزو داشتم همگون با فاروم های قبلی مشعل و نگاه بار دیگر گفتمان رفیقانه آغاز شود. لذا جهت اظهار نظر به عنوان کاربر ثبت نام نمودم. از آن وقت تا اکنون حد اقل روز یکبار به فاروم سر میزنم . میخواهم بگویم از ترسیم کلمات درک میکنم که رفقای بسیار چیز فهم وقلم بدست با فاروم سرو کار دارند. هر چند این کلمات در حد اکثر موارد، از ادبیات سیاسی برخوردار نیست. اما با توجیه که رفقا از بحث فاروم دارند که فاروم جای بحث به زبان گفتاری است بر خویشتن قبولاندم که با این توجیه رفقا، قناعت کنم. لیکن دیده میشود ما نتوانسته ایم از همین منظر هم ، آن چنان که لازم است بسوی اهداف مطروحه خود اگر تفاهم ، هم سوئی ، همگرائی ووحدت مطمع نظر است گام برداریم . حتی اگر الفاظ کنایه آمیز پزیرفتی باشد، کار برد اصطلاحات ما بار توهین وتحقیر را حمل میکند. در بسی موارد یک بحث جدی را با شیوه تمسخرآمیز پاسخ داده ایم. البته از ظرافت های گفتاری نمیشود چشم پوشید وکنار رفت اما بطور مثال کار برد «عوق نامه» به عوض «اعلامیه» هرگز یک ظرافت نوشتاری وگفتاری نیست. در بارهء این شیوه برخوردها همین قدر بسنده میکنم . چرا که مخاطبین به رموز سخن بسیار مسلط اند.
واما در باره مواضع رفقای که اعتماد وحدت با ایشان در ذهنیت اعضای حزب واحد خدشه دار نیست میخواهم گلایه داشته باشم وآن اینکه نمیدانم چرا خواسته اند یک سلسله برخورد های انفرادی را به حزب واحد نسبت بدهند در حالیکه حتی در چنین موقعیت هم در دیدگاه های شان که با کلمات ارقام می یابد، اعتماد رفیقانه متجلی است. این اعتماد در (اعلامیه کمیته فعالین ح د خ ا) که کاش به عنوان اعلامیه مطرح نمیشد( بسیار خوب میبود اگر یک نظریه میبود تا اعلامیه. ) ولی بهر حال در خطوط آن هم، نقدِ گزینش برای تجمع کنگره وحدت حزب واحد انعکاس یک اعتماد رفیقانه است. ورنه یک تشکل ویا سازمان جداگانه قاعده مطلوب نظر رابرای رفتن نیرو های هم اندیش بطرف کنگره وحدت نمیتواند چنین مطرح نماید که باید گزینش ها با پرنسیب های گزینه وحدت هم خوانی داشته باشد. لذا میخواهم به عنوان یک عضو حزب واحد از رفقای کمیته فعالین ح د خ ا که اعتماد شان برای وحدت رفقای ما ن قوتمند است سپاسگزاری نمائیم. و در عین حال پیرامون این نکته که چرا گفتم کاش اعلامیه شان یک نظریه انفرادی از جانب اعضای کمیته میبود میخواهم بگویم که تمام اعلامیه به اساس دیدگاه ونظریات یک رفیق ویا یک بحث کننده در اتاق پالتاکی کنگره بنا یافته است . لذا با آنکه بار ها از قلم وزبان رفقای حزب واحد به تاکید گفته شده که رفقا به اساس مفاهیم گفتمان قضاوت های شانرا مطرح نمایند اما بازهم گاهی رفقا بحث های انفرادی را خطوط ارمانی حزب واحد تلقی میکنند. حزبی که برای ساختمان آن کار جریان دارد.
ملاحظه دیگری که بطور انفرادی در باره اعلامیه رفقای کمیته ح د خ ا مطرح میکنم . ارتباط میگیرد به مسئله طرح اسناد اساسی ومرامی که رفقای کمیته فعالین ح د خ ا قبلأ ارایه داشته اند ، که اکنون درمقدمه اعلامیه موجود اشاراتی در ارتباط آن به حزب واحد توجیه پذیر شده است.
زمانیکه این اعلامیه جهت نظریابی در سایت وزین سپیده دم نشر شد بار بار آنرا خواندم . هر چند باری در یک یادداشت وحدتخواهانه که اشاره به هماهنگی سازمانهای هم اندیش نموده ام ولی در خود توان نیافتم که پیرامون آن اظهار نظر نمائیم . اکنون چند نکته مختصر به عرض میرسانم .
اعتقاد من این است که اگر قرار باشد زیر نام احیای ح د خ ا به تاسیس جدید دست یازیم بدان معنی است که دیگر کلمه «احیا» مفهوم خود را از دست میدهد بخصوص که ما با طرح جدید ساختاری حتی یک کلمه وبا طرح جدید مرامی این ساختار را مطرح میکنیم . لذا کمیته فعالین ح د خ ا را من از دیدگاه خود هم ردیف با سایر سازمانهای بوجود آمده از حزب بزرگ دیروز ما میدانم که به اساس گذشته مشترک سازمانی وآرمانی و بینش جدید به عنوان سازمان رفیق بصورت جدی در محور وحدتخواهی سازمانهای هم اندیش مطرح است .
به این نسبت در قبال برخورد های انفرادی رفقای کمیته فعالین ح د خ ا از جمله آنچه را رفیق غفار عریف به عنوان حساسیت در برابر یک برخورد انفرادی نسبت به حزب واحد مطرح نموده میتوانم بگویم که رفیق غفار عریف در قضاوت شان بیشتر به اساس گرایش تشکیلی پیش رفته اند. واین نظر شانرا که حزب واحد وکمیته فعالین ح د خ ا باهم تفاوت بنیادی دارند نظر شخصی شان میدانم نه یک طرح دیدگاهی از جانب کمیته فعالین ح د خ ا .
چنین نظری را به کدام اساس ارایه میکنم؟ در اینمورد با رفقا ی گرامی رفیق عبدالواحد فیضی ورفیق نورمحمد سنگر بطور مشخص گفتگو نموده ام. من از ایشان در باره تفاوت های بنیادی چیزی نشنیدم . اما ملاحظات در نحوه راهکار ها مفهوم تفاوت های بنیادی را نمیدهد این چیزی است که هم اکنون در حزب واحد هم ما مشاهده میکنیم . که رفقای حزب واحد بطی بودن اکمال پروسه وحدت را با حفظ یک سلسله مسایل تخنیکی همین برخورد های ملاحظاتی میدانند
رفقای گرانمایه! اعتقاد من این است که ایجاد بهترین پیش زمینه برای وحدت نیرو های هم اندیش گذشته از گذاره های عادی درصورت بروز سوء تفاهمات همچنان نیازمند بحث های سالم وترمیم کننده است. لذا از میان یادداشت های متعدد فاروم مشعل به آن نسبت موضعگیری رفقای کمیته فعالین ح د خ ا را محور این بحث قرار دادم که به عنوان سازمان رفیق وهم اندیش طرف توجه جدی وحدت قرار دارند. یقین دارم ما میتوانیم هر نوع سوء تفاهم میان هم را با روحیه رفیقانه برطرف سازیم . لذا تقاضا مینمائیم تا هریک ما در امکان خود از برخوردهای که فضای اعتماد وباور را با رفقا وسازمانهای رفیق وهم اندیش وطرف توجه وحدت، تخریش میکند با نظردداشت مسئولیت های مشترک مان باز گیری وخود سانسوری نمائیم
در حالیکه آرزو دارم فاروم مشعل با تکرار بیانی که در نخستین صفحه فاروم جا داده شده( امید بر آن است تا گرداننده گان عزیز با حوصله فراخ وبرخورد واقیبینانه در امر نزدیکی میهن پرستان ونیرو های چپ دموکراتیک با جستار ها وپاسخ های رفیقانه توجه لازم مبذول دارند. بگذار این تالار گفتمان به باشگاه تلاقی نظریات سودمند وارزنده میهن پرستان مبدل گردیده ونقش کوچکی در راه وحدت همسوئی وهمدلی نیرو های تجدد گرا وخدمتگاران واقعی به میهن ومردم تشنه به صلح ووفاق ملی ایفا دارد . به امید فضای سالم وعاری از تعصب سیاسی وبدور از کینه ورزی وناسزا گوئی که شایسته رهروان راه ترقی، عدالت اجتماعی،دموکراسی وروشنفکران چیز فهم نمیباشد) راه تعین شده خود را با موفقیت بپیمائید .........به امید ادامه بحث ها.
خواستهای شریفانه مردم دوستان ووطنخواهان پیروز باد
محمد یعقوب هادی